Aktuális híreink

Január  Február  Március  Április  Május  Június

KERTÉSZKEDÉS ÁPRILISBAN

Zöldségeskertben:            az előcsíráztatott korai burgonyát ültethetjük április elején. Vigyázzunk a csávázott vetőburgonyával, csak kesztyűvel nyúljunk hozzá! A csávázott, korai vetőburgonya, új krumplinak is, csak akkor szedhető fel, ha lejárt az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (Prestige 290 FS esetében ez 90 nap!). Áprilisban vethetünk még sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot, spenótot, retket, velőborsót, céklát, mangoldot, salátaféléket, káposztaféléket és csemegekukoricát is. Kukoricánál, borsónál javasolt a szakaszos vetés (1-2 hét különbséggel), hogy hosszabban biztosítsuk a család ellátását finom, friss zöldborsóval és csemegekukoricával. Kapható a vetőmag szaküzletekben olyan dobozos "borsócsalád", mely négy fajta borsót tartalmaz a legkorábbitól a legkésőbbi éréscsoportúig. Ezeket egyszerre elvetve 3-4 héten át tudunk folyamatosan friss zöldborsót szedni.
A kertünk legnaposabb részében alakítsunk ki fűszernövény kollekciót. A fűszernövények sok illóolajat tartalmaznak, melyek felhalmozásához meleg, napos helyet igényelnek. Nagyon sok közülük évelő, pl. a tárkony, lestyán, rozmaring, citromfű, szurokfű, kakukkfű. Az egyévesek közül a zsázsát és a kaprot ajánlatos több lépcsőben elvetni, hogy mindig friss, zöld levelünk legyen a fűszerezéshez, salátaöntethez.
A fentiekhez hasonlóan készíthetünk egy külön ágyást salátakollekcióval. A közismert fejessalátán kívül sokféle levélsaláta termeszthető, mint zöldségkülönlegesség. Ilyen például a galambbegysaláta (madársaláta), rukola, kötözősaláta, tépősaláta, cikóriasaláta, endivia. A tépősaláta fejet nem képez, egész nyáron át szedhető, nem magzik fel. Zöld és piros levelű változata is kapható (Lollo bionda, Lollo rossa), melyek egymás mellé kiültetve szép díszei a zöldségeskertünknek. Nyár elején a saláta helyére másodvetésben bokorbabot, cukkínit, céklát, uborkát vethetünk.
A fóliában előnevelt korai káposztaféléket is kiültethetjük végleges helyükre. A korai, friss fogyasztásra szánt, előnevelt paprika- és paradicsom palánta is kikerülhet a hónap végén végleges helyére. Kiültetés előtt a palántákat fokozatosan szoktassuk hozzá a szabadföldi fény- és hőmérsékleti viszonyokhoz (edzük meg őket). A késői fagyok kártételével május közepéig még számolnunk kell. Az előre jelzett fagyos éjszakákon fátyolfóliás takarással megvédhetjük palántáinkat. A hónap végén helybevetéssel paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkínit, spárgatököt és sütőtököt vethetünk. Ezek melegigényes növények, csírázásukhoz 18-20 0 C szükséges, ezért a korai, friss fogyasztáshoz jobb, ha palántát nevelünk belőlük. A tökfélék nem tűrik az átültetést, gyökerük megsérülése a növény pusztulásához vezethet. Ezért a palántaneveléskor, csak pohárba vagy tőzegcserépbe vessük őket, 1-2 szem magot poharanként. Május végén földlabdával együtt ültessük ki végleges helyükre.
Tavasszal mindig csak reggel locsoljunk, hogy napközben felmelegedjen a talaj. Ne feledjük, hogy a legjobb minőségű locsolóvíz az esővíz, gyűjtsük össze egy hordóban, és azzal öntözzünk.

Díszkertben:
  az elvirágzott hagymás növények (tulipán, nárcisz, játcint) leveleit ne vágjuk le, hisz a hagymának meg kell érnie. A hónap közepén már vethető végleges helyére legtöbb, egynyári virág: legényrózsa (Zinnia), őszirózsa (Callistephus), bársonyvirág (Tagetes), madármályva (Lavatera), estike (Matthiola bic.). A szaküzletekben lehet olyan egynyári virágmagkeveréket is vásárolni, ahol egy tasakban többféle virágmag van összekeverve és vagy alacsony (balkonládák beültetésére alkalmas), vagy magas növésű (vágott virágnak alkalmas) színpompás virágágyást tudunk kialakítani belőlük. Támfalak, kerítések befuttatására a hajnalka (Ipomea) és a díszbab kiválóan alkalmas. Ne feledkezzünk meg a dísznapraforgóról se, mely szoliterként vagy kerítés mellett, élénk, meleg színével szép színfoltot képez kertünkben. A telt virágú Sonnengold fajta (alacsony vagy magas növésű), sok oldalhajtást képez, és hosszasan virágzik.
A hónap közepétől kiültethetjük az előhajtatott kardvirág, dália, kana gumókat is. A pázsitokat levegőztessük és szórjunk ki kombinált műtrágyát 1,5-2 dkg/m2 mennyiségben a fűnyírást követően, majd rögtön locsoljuk meg a füvünket. Kiváló hatású a Calcurea G szer, mely 80%-ban gátolja a gyomosodást és egyben tápanyag is. Április hónap alkalmas a tavaszi fűtelepítésre, de az őszi vetés a legbiztonságosabb. A kikopott részeket felülvetéssel is kiigazíthajuk. A nehezen nyírható részeken próbáljuk ki a talajtakarót ("zöld szőnyeg"), latin nevén Dichondra repens. Ez a kerek levelű, szép fényes, élénkzöld színű kúszónövény betakarja a talajt, elnyomja a gyomokat és nyírást, se igényel. Sajnos nálunk nem minden évben telel át, csak -10 fokos hideget képes túlélni. Bírja a taposást, fűnyíróval végigmehetünk rajta, mivel csak 3-5 cm magasra nő levághatjuk a fölötte kinőtt gyomokat. Tipp: egyes egynyári virágaink díszítő értékük mellett "csigaűzőként" hasznosíthatók, vessünk belőlük a zöldséges ágyásaink közé is. Ilyen például a pillangóvirág (Cosmos), sarkantyúka (Tropeolum), kaliforniai kakukkmák (Eschscholtzia), porcsinrózsa (Portulaca).

Gyümölcsösben:  jutassunk ki gyümölcsfáink köré komplex műtrágyát, jól bekapálva a talajba. A virágzást követően gondoskodjunk a megfelelő növényvédelemről. Főleg a levéltetvek ellen védekezzünk időben, gombalőszert is keverve a permetlébe. A csonthéjasoknál réztartalmú szert használjunk a monília ellen.