Aktuális híreink

Január  Február  Március  Április  Május  Június

KERTÉSZKEDÉS JÚNIUSBAN

Az ápolási munkák a legfontosabb tennivalók a nyár folyamán. Másodvetésben még sokféle zöldségmagot vethetünk és a gyorsannövő egynyáriak (estike, porcsinrózsa, nyári ciprus) is alkalmasak az üres foltok befedésére. A nyári hőségben hamar kiszárad a talaj, amit mulcsolással (takarással) akadályozhatunk meg. Ez a takarás a gyomok elnyomása ellen is kitűnő, mivel legtöbb gyomnövény fényre csírázik, így kapálás után, amint a földfelszín közelébe kerül csírázásnak indul. Mulcsoláshoz használhatjuk a fűnyírás után összegyűjtött fűvet, zöldtrágya növényeket (mustár, facélia) vagy sötét színű fóliát. A mulcsréteg ne legyen túl vastag (max. 5-10 cm), mivel ez búvóhelyként szolgálna a csigáknak és egyéb kártevőknek. Figyeljünk a komposztálásra is, száraz időben locsoljuk meg a komposztot, hogy a mikoorganizmusok megfelelően "dolgozhassanak" a szerves anyagok lebontásában.

ZÖLDSÉGESKERTBEN
A gyomlálás és kapálás mellett figyeljünk a ritkítási munkálatokra. A túl sűrün kelt sárgarépát, petrezselymet, céklát, salátát ritkítsuk ki, hogy a megmaradt növények több fényt és tápanyagot kapjanak, jobban fejlődhessenek. Két hetente kapáljuk meg a zöldségágyásokat és használjuk lombtrágyát, vagy tápoldatos vízzel öntözzük meg a magas tápanyagigényű növényeket (paprika, paradicsom, padlizsán, karfiol, káposzta). A magas növésű paradicsom- és paprika palánták mellé állítsunk támasztékot. A tövek kötözése alkalmával mindig távolítsuk el az oldalhajtásokat, még mielőtt azok elérnék a 10 cm-es hosszúságot.
Most kell vetni a tárolásra szánt zöldségek közül a fekete retket, céklát, bimbóskelt, karalábét. Másodveteményként még vethető a borsó, a korai retek és a saláta helyére cukkini, uborka, spárgatök, bokorbab, borsfű, bazsalikom, zsázsa, kapor, endivia és tépősaláta.
A fűszernövényeinkből gyűjtsünk a reggeli harmat felszáradása után leveleket (virágos hajtásokat - pl. a kakukkfűnél, csombornál) és félárnyékos helyen szárítsuk meg. Jól zárható üvegben, légmentesen tároljuk, hogy megőrizzék aromájukat. A metélőhagymát gyakran vágjuk vissza, hogy erőteljesebben növekedjen.
Elvirágzása után a korai krumpliból már szedhetünk fel friss fogyasztásra. Tárolásra a szárak elszáradása után szedhetők a késői fajták, ami augusztus végén lesz esedékes. A rebarbarát és a spárgát a hónap végéig szedhetjük, ezt követően hagyjuk megerősödni a növényeket.

DÍSZKERTBEN

A szokásos ápolási munkák mellett most az ideje az évelő és a kétnyári virágok vetésének. Júniusban vethető: árvácska, sárgaviola, kék nefelejcs, százszorszép, törökszegfű, zergevirág, évelő sóvirág, kankalin és Grenadin szegfű.
A rózsákat rendszeresen vágjuk vissza, amint elnyíltak, 2-3 levéllel a virág alatt. A levéltetvek ellen csalánlével permetezzünk és használjunk lombtrágyát kéthetente. Az elvirágzott évelőket (szarkaláb, cickafark, csillagfürt, égőszerelem, szirti ternye) vágjuk vissza, így előfordulhat, hogy újból virágot hoznak. A tavaszi hagymás virágokat, amint elsárgul a levelük szedjük fel és száraz, hűvös helyen tároljuk. Amint megszáradtak megtisztíthatjuk a levelektől és a külső héjaktól.
A kaktuszokat fokozatosan tegyük napsütötte helyre (a szobából, ha egyből a tűző napra visszük megégnek a levelek!), így jobban fejlődnek és virágot is hoznak. A díszpázsitot hetente kétszer, de legalább egyszer nyírjuk le 2-2,5 cm -re és rendszeresen locsoljuk.

GYÜMÖLCSÖSBEN

A betegségek és a kártevők elleni permetezés mellett figyeljünk a növekvő gyümölcsök ritkítására is. Almás termésűeknél egy-egy gyümölcs 10-15 cm távolságra legyen. Ne sajnáljuk leszedni a sok apró termést, mivel jobb ízű és szebb gyümölcsöt kapunk ez által. A vízhajtásokat rendszeresen távolítsuk el, hogy ne vonják el a tápanyagot a gyümölcstől. A lisztharmattal fertőzőtt fiatal hajtásvégeket vágjuk le és égessük el. A földiepernél szórjunk fűrészpórt vagy a levágott fűvet helyezzük a termés alá, hogy ne érintkezzen a földdel. Az indákat rendszeresen távolítsuk el, a penészes gyümölcsöt szedjük össze, hogy ne fertőzze meg a többi termést.